Genel Tanım Soruları
6831 sayılı Orman Kanununa göre ormanın tanımını yapınız.
6831 sayılı kanuna göre; Tabii olarak yetişen ve emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleriyle birlikte Orman sayılır.
Orman ekosistemi nedir?
Orman ağaçları ile birlikte topoğrafik, klimatik, toprak ve vejetasyon etkenlerinin bütünlüğüdür.
Oluşum şekilleri bakımından ormanlar kaça ayrılır?
a) Bakir Orman, b) Tabiat Ormanı, c) İşletme Ormanı, d) Kültür Ormanı olarak ayrılır.
Bakir Orman: Saf doğa koşullarında tohum ve sürgünden oluşup varlığını sürdüren, içinde yaşayan ilkel insanların kendine özgü ihtiyaçları dışında işletmeciliğin söz konusu olmadığı ormanlık alanlardır. Saf doğa kanunlarına tabii olarak türün biyolojik imkanları dahilinde yetişmiş, insan müdahalesinin söz konusu olmadığı ormanlardır.
Tabiat Ormanı: İnsanlar tarafından işletilen, fakat doğal kuruluşu ve doğal yapısı değiştirilmeyen, doğa kanunlarının etkisiyle oluşmuş ormanlardır.
İşletme Ormanı: İnsanlar tarafından işletilirken doğal kuruluşları, doğal yapısı ve bileşimleri büyük ölçüde değiştirilmiş ormanlardır. Ekonomik amaçla işletilen ormanlardır, amaç odun ve tali ürünlerin üretilmesidir.
Kültür Ormanı: Suni gençleştirme∗ ve ağaçlandırma∗∗ yoluyla oluşturulan ormanlardır.
∗ Suni Gençleştirme: Önceden orman olan alanlarda, orman örtüsünün bozulduğu veya tıraşlanıp kaldırıldığı yerlere ekim ya da dikim yoluyla yeniden genç bir nesil getirmektir.
∗∗ Ağaçlandırma: Önceden orman örtüsü bulunmayan alanlara örneğin terkedilmiş tarım, mera alanlarında vs. ekim ya da dikim yoluyla yeni bir orman kurmadır.
İşletme şekli bakımından ormanlar kaça ayrılır?
a) Koru, b) Baltalık, c) Korulu baltalık olarak ayrılır.
Koru ormanı, doğal koşullar altında çoğunlukla tohumdan gelişmiş ağaç ve ağaççıklardan kurulu veya doğal gençleştirme koşullarının bulunmadığı ormanlık alanlarla hiç orman örtüsü olmayan sahalarda tohum ekimi ya da fidan dikimi ile insan eliyle kurulmuş ormanlardır. (Çoğunlukla uzun idare süreli, yüksek boylu ağaçların olması hedeflenen kuruluş yapısıdır).
Baltalık ormanı, Ağaç ve ağaççıkların çoğunlukla kök ve kütük sürgünlerinden oluştuğu ormanlardır (Çoğunlukla kısa idare süreli ve ince sürgün kökenli ağaçların olması hedeflenen kuruluş yapısıdır).
Korulu baltalık orman, hem sürgünden hem de tohumdan oluşan ormanlardır.
Amenajman bakımından ormanlar kaça ayrılırlar?
1) Aynıyaşlı (Maktalı) Ormanlar
2) Değişik Yaşlı (Seçme Ormanları – Devamlı Ormanlar) ve Düşey Kapalı Ormanlar
Ormanlar mülkiyet bakımından kaça ayrılırlar?
a) Devlet Ormanları, b) Hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar, c) Hususi Ormanlar olarak üçe ayrılırlar.
Hususi ormanlar ve hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar; orman idaresinin kontrol ve murakabesi altında amenajman planlarına göre işletilir ve idare olunur. Bu ormanları, sahipleri işletir veya sorumlulukları altında işletmeyi başkasına devredebilirler.
Ormancılıkta Aktüel ile Optimal kuruluş nedir?
Aktüel kuruluş ormanın şu anki durumudur. Optimal ise gelecekte alacağı ideal durumdur.
Amenajman nedir?
Amenajman, bir orman işletmesini veya onun ayrıldığı alt işletme ünitelerini tespit edilen amaçlara göre planlayan, planın uygulanmasını izleyen ve süresi bitince planı yenileyen bir ormancılık bilim dalıdır. 10 veya 20 yıllık olarak planlanır.
Amenajman Planı nedir? Neden ihtiyaç duyulur?
Orman işletmelerinden ürün ve hizmetlerin yerinde, zamanında, sürekli ve kesintisiz bir biçimde karşılanabilmesi için ekonomik, ekolojik, sosyal ve teknik faaliyetlerin orman işletmelerinin neresinde, ne zaman ve ne ölçüde yapılacağını gösteren planlara Orman Amenajman Planı adı verilmektedir.
Amenajman ekibini kim belirler ve kimlerden oluşur?
Orman idaresi ve planlama daire başkanlığı kurar. Bir başmühendis, iki orman mühendisi ve iki haritacıdan oluşur
Amenajman planında kullanılan haritalar nelerdir?
Meşcere haritası, Topoğrafik harita ve Fonksiyonel haritadır.
Orman amenajman başmühendisliği nedir?
Orman amenajman planlarını yapmaya yetkili olan Orman Genel Müdürlüğü birimidir.
Amenajman planlarında meşcere tip ayrımında kullanılan kriterler nelerdir?
a) Ağaç türü, b) Gelişim çağı, c) Kapalılık Çkd3
Orman amenajmanı nedir?
Bir orman işletmesini veya onun ayrıldığı işletme şefliklerini tespit edilen işletme amaçları ve koruma hedeflerine göre planlayan ve planın uygulanmasını izleyen ormancılık bilim dalıdır
Silvikültür nedir?
Yeni ormanların planlı olarak kurulması ve bunların doğal olarak kurulmuş ve varlığını sürdüren ormanlarla birlikte yetiştirilmesi, bakımı, gençleştirilmesi ve varlıklarının en iyi şekilde devam ettirilmesi ile uğraşan bir bilim dalıdır.
Kapalılık nedir?
Meşcereyi oluşturan ağaçların tepe çatılarının toprağı siperleme durumuna kapalılık denir. (Çkcd2 – cd çağında 2 kapalılığında karaçam meşceresi)
Amenajman yönünden kapalılık kaça ayrılır?
%0 kapalı meşcereler (0), %11-40 kapalı meşcereler (1), %41-70 kapalı meşcereler (2),
%71-100 kapalı meşcereler (3), Grift kapalı meşcereler (4) olarak ayrılır.
Yetişme muhiti nedir? Kriterlerinden 3 tanesini sayınız.
Ağaç ya da meşcerede gelişmeyi etkileyen toprak, mevki ve iklim elemanlarına yetişme ortamı koşulları(muhiti) denmektedir. Toprak, sıcaklık, nem ve topoğrafya.
Meşcere nedir?
Yaş, ağaç türü kombinasyonu, büyüme ya da kuruluş şekli, bunların hepsi veya bir kısmı ile çevresinden ayrılan orman parçasıdır.
Ağaç türleri ve karışım bakımından meşcereler kaça ayrılır?
Saf meşcereler ve karışık meşcereler olarak ikiye ayrılırlar.
Saf meşcere ve Karışık meşcere nedir?
Bir tek ağaç türünden oluşan meşcerelere saf, birden fazla ağaç türünün oluşturduğu meşcerelere karışık meşcere adı verilir.
Meşcere gelişim çağları nelerdir?
1-Gençlik Çağı ve Sıklık Çağı
2-Sırıklık ve Direklik Çağı
3- İnce Ağaçlık Çağı
4-Orta Ağaçlık Çağı
5-Kalın Ağaçlık Çağı
Tür nedir?
Ana özellikler yönünden birbirlerine olağanüstü benzerlik gösteren ve kendi aralarında döllenerek verimli ya da üreyimli bireyler oluşturan topluluğa tür denir.
Bonitet nedir?
Orman ekosisteminde yetişme ortamının verimliliğidir.
Başlıca orman zararlılarını sayınız.
1-Mantarlar: Çürüme ve arkadaklanma ile renk değişimine sebep olurlar.
2-Omurgalı hayvanlar: Fare ve kemirgenler ile koyun keçi gibi diğer büyükbaşlar
3-Böcekler: Canlı fidan ve ağaçlar ile kesilmiş tomruklarda kabuk ve oduna zarar verir
4-Her türlü orman yangınları
2B uygulaması nedir? Açıklayınız
Orman kanunun 2. Maddesinin 1. Fıkrası B bendi uygulamasına göre:
“B- 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları orman sınırları dışına çıkartılır.” denmektedir.
Bölme nedir?
Uygulanacak silvikültürel işlemler, envanter, kayıt, hesap ve kontrol işlerine temel oluşturmak üzere, orman fonksiyonuna, arazinin topoğrafik yapısına, dere, sırt, boyun ve tepe gibi doğal; yol, yangın emniyet şeridi ve benzeri yapay hatlara dayanılarak ayrılan sabit sınırlı alanlardır.
Bölmecik nedir?
Aynı bölme içerisinde, farklı fonksiyon, yetişme ortamı ya da meşcere tipi alanlarının bulunması halinde, bölmelerin ayrıldığı alt birimlerdir.
Eta nedir? Çeşitleri nelerdir?
Amenajman planlarında o yıl üretim çalışması yapılacak bölmelerde kesim yapabileceğimiz ağaç türlerine göre ağaçların hacim miktarına Eta denir. Birimi m3’tür.
1) Ara hasılat etası, 2) Son hasılat etası, 3) Olağanüstü hasılat etası
Olağanüstü eta nedir?
Plan ünitesinde kararlaştırılan normal etaların dışında biyotik ve abiyotik nedenlerden dolayı ormanlarda meydana gelen zarar sonucu çıkan etayı tarif etmektedir. 3 hektardan büyük alanlarda plan değişikliği, daha küçük alanlarda ise olağanüstü hasılat etası raporu düzenlenir ve eta hesap işleri yapılır. Olağanüstü eta gençleştirme alanlarında meydana gelmişse son hasılat etası olarak alınır.
Asli orman emvali nedir?
Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna ilişkin emvaldir. Tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun lif-yonga odunu, sırık, çubuk, çıra, kök, yakacak odun ve benzerleri gibi.
İdare süresi nedir?
Bir işletme sınıfını oluşturan meşcerenin doğal ya da yapay yolla meydana getirilmesinden olgunlaşarak kesilmesine kadar geçen ve meşcerelerin olgunluk sürelerinin ortalamasına denk gelen bir üretim süresidir.
Makta nedir?
Üretime konu bölme veya bölmeciktir. Üretim sahasıdır.
Orman içi istif yeri nedir?
İstihsal edilen emvalin satış depolarına taşınmak üzere toplandığı yerdir.
Satış istif yeri/Satış deposu nedir?
Bölmeden ve orman içi istif yerlerinden gelen orman emvalinin cins ve sınıfları itibariyle istiflenerek ve depolanarak piyasa icaplarına göre satışa arz edildiği yerdir.
Muhammen bedel nedir?
Orman ürününün tahmin olunan satış bedelidir.
Odun dışı orman ürünü nedir?
Ormanlardan elde edilen odun ürünleri dışındaki tüm bitkisel, hayvansal ve diğer biyolojik esaslı ürünlerdir. Endüstriyel odun üretimi esnasında açığa çıkan ağaç kabukları, kozalaklar, çalılar, yongalar, kökler, orman humusu ve örtüsü de bu grupta yer alır.
Reçine üretimi genellikle hangi ağaçlardan yapılır?
Kızılçam ve Karaçamda yapılır.
Tahsis fiyatı nedir?
Her türlü orman ürününün cins, nevi, yaş, sınıf ve boyut itibarıyla son açık artırmalı satışlarının ortalamasına göre bölge müdürlüğünce veya lüzum görülen ürünlerde piyasa şartlarına ve satış icaplarına göre Genel Müdürlükçe tespit edilen fiyatıdır.
Orman dairesi neden dikili satışı uygun görmektedir?
Orman ürünlerinin üretimi, taşıma, pazarlama gibi süreçlerin uzun sürmesi kalite kaybına yol açtığı için yükleme boşaltma, istif maliyetlerin yüksek olması ve buna bazı hastalıkların eklenmesiyle zarar edilmesi nedeniyle bunu uygun görmüştür.
Orman ürünlerinin satışı nasıl olmaktadır?
Orman ürünleri satışları; açık artırmalı, tahsisli ve kanuni haklardan doğan indirimli satışlar olarak üç ana başlık altında yapılmaktadır.
Orman ürünlerinin üretim sürecinde sırasıyla hangi aşamalardan geçilmektedir?
1-Damga, 2- Kesme, 3-Sürütme, 4-Taşıma, 5-İstif
Silva nedir?
Haritadaki uzunluğu gerçek uzunluğa çeviren alettir.
Eko turizm nedir?
Yerel halkın yaşam olanaklarını sürdüren ve çevreyi koruyan, doğal alanlara yönelik olarak yapılan sorumlu seyahate verilen addır.
Havza nedir?
Nehir havzalarında suyun sınır (ayrım) çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanına denir.
Başka bir deyimle bir akarsu tarafından parçalanan, kendine has doğal kaynakları bünyesinde barındıran, etrafı dağ ve tepelerle çevrili, suları aynı denize, ırmağa veya göle akan belirli büyüklükteki arazi parçasıdır.
Mikrohavza nedir?
Yüzey ve yüzey altı akışlarla belirli bir drenaj sistemini (ırmak, nehir veya göl) besleyen en küçük hidrolojik birimdir.
Akdeniz’in güneye bakan yamaçlarında hangi rüzgar fön etkisi ile yangın riskini artırır?
Poyraz
Orman yangını türleri nelerdir?
Örtü yangını, Tepe yangını, Toprak yangını
Orman yangınlarını etkileyen faktörler nelerdir?
Hava halleri, Yanıcı madde, Topoğrafya(Arazi yapısı)
Yangın öncesi yapılan önleyici çalışmalar nelerdir?
Yangın işçilerinin eğitimi, Yangında kullanılacak alet ve ekipmanların bakımı, eksikliklerin tamamlanması, Yangınla mücadelede kullanılacak motorlu araçların bakımı, Yangın emniyet yol ve şeritlerinin yapımı ve bakımı
Orman yangınlarını söndürmede kullanılan motorlu araçlar nelerdir?
Dozer, Loder, Greyder, Pulluklu Traktör, İlk Müdahale Aracı, Arazöz, Su Tankı, Uçak, Helikopter, Motorlu Testere
Orman yangınlarını söndürmede kullanılan el araç ve gereçleri nelerdir?
Balta, Baltalı kazma, Kürek, Tırmık, Tırmıklı çapa, Tahra, Gürebi, Sırt çantası, Yangın ibriği, Yangın kaçış maskesi, Dal kesme aleti vs.
Yanan ormanların yerine hangi faaliyetler yapılabilir?
Anayasanın 169. maddesi gereği yanan ormanların yerine yeni ormanlar yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.
Yangın emniyet yolları ve yangın emniyet şeritleri hangi amaçlara hizmet eder?
Yangınla savaş için savunma hattı olarak kullanılırlar.
Karşı ateş uygulama alanı olarak kullanılırlar.
Mekanik olarak yangına direkt engel oluştururlar ve büyük orman alanlarını parsellere böldüklerinden daha küçük sahalarda yangının tutulmasına zemin hazırlarlar.
Transport (her türlü ulaşım) amacına hizmet ederler.
Ormanların işletilmesi anayasanın hangi maddesinde düzenlenmiştir?
169. ve 170. maddelerinde düzenlenmiştir.
Ormanlarla ilgili hükümler anayasamızın hangi maddelerinde yer almaktadır?
169 ve 170. maddelerinde
Ormanların korunması ve genişletilmesi ile ilgili hüküm anayasanın hangi maddesinde düzenlenmiştir?
169. madde
Orman yangını çıkış nedenleri nelerdir?
İnsan kaynaklı ve doğal nedenli olmak üzere 2 ye ayrılır.
İnsan kaynaklı yangınlar: İhmal ve dikkatsizlik, kasıt ve kaza sonucu oluşan yangınlardır. Anız ateşi, sigara ateşi, avcı-piknik ve çoban ateşlerinden çıkar. Kasıtlı çıkarılan yangınlar arasında ise ormandan yer açma ve kundaklama gibi maksatlarla çıkarılan yangınlarda vardır. Enerji nakil hatlarından çıkan yangınlar kaza yangını olarak değerlendirilir.
Doğal yangınlar ise; yıldırım, şimşek, aşırı güneş ısıtması vb. yangınlardır.
Yangın tehlikesini etkileyen faktörlere bağlı olarak mevcut şartlar altında oluşabilecek bir yangının potansiyelinin belirlenmesi ne olarak ifade edilmektedir?
Yangın Tehlike Oranı
Toprağın oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?
Anakaya, iklim, yeryüzü şekli, canlılar ve zaman.
Anakayalar oluşumlarına göre kaça ayrılır?
1- Magmatik Anakayalar (Volkanik, Püskürük)
2- Tortul Anakayalar (Sediment)
3- Metamorf Anakayalar (Başkalaşım)
GPS nedir?
Açılımı “Küresel Yer Belirleme Sistemi” dir.
GPS cihazları hava şartları ne olursa olsun, dünyanın herhangi bir yerinde konumunuzu tam olarak bildiren bir alettir. Konumunuzu 50 metre hata payı ile veren cihazlar olduğu gibi 1-2 metrelik sapmalarla verenlerde vardır. Ormancılıkta daha önceden koordinatları belirlenen noktaların araziye aplikasyonunu sağlar, herhangi bir noktanın harita üstündeki yerini belirlemek için koordinat almayı sağlar, bir noktanın yüksekliğini rakımı bulmaya yarar.
Orman fonksiyonu nedir?
Orman ekosistemlerinin kendi doğal ortamları içinde, bu ekosistemleri oluşturan canlı ve cansız elemanlar arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşim süreci içinde kendiliğinden ortaya çıkan ve bir bölümü toplumun faydasına kullanılan mal ve hizmetlerin tamamını ifade eder.
Ana orman fonksiyonları nelerdir?
Ana orman fonksiyonları; uluslararası sözleşmelerde de kabul edilen;
1- Ekonomik, 2- Ekolojik ve 3- Sosyokültürel fonksiyonlar başlıkları altında incelenmektedir.
*Renkler Fonksiyon Haritasında “Lejant” kısmında belirtilen renkleridir.
Fotoğrafta bir meşcere haritası üzerinde sorular sorulmakta, bununla ilgili bazı bilgiler;
Meşcere haritaları 1/25.000 ölçekli olarak üretilir. Meşcere haritası işaret ve renkleri “Topoğrafik Harita” ile aynıdır sadece Topoğrafik Haritalarda işaret renkleri daha açık renklidir.
6831 sayılı yasanın 1. Maddesine göre orman sayılmayan yerlere 3 adet örnek veriniz.
Tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleriyle birlikte orman sayılır. Ancak:
A) Sazlıklar;
B) Ste nebatlarıyla örtülü yerler;
C) Her çeşit dikenlikler;
Ç) Parklar;
D) Şehir mezarlıklarıyla kasaba ve köylerin hudutları içerisinde bulunan eski (kadim) mezarlıklardaki ağaç ve ağaçlıklarla örtülü yerler
E) Sahipli arazide bulunan ve civarındaki ormanlarda tabii olarak yetişmeyen ağaç ve ağaççık nevilerinin bulunduğu yerler;
F) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleriyle özel mülkiyette bulunan ve tarım arazisi olarak kullanılan, dağınık veya yer yer küme ve sıra halinde ki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
G) Orman sınırları dışında olup, yüzölçümü üç hektarı aşmayan sahipli arazilerde tabii olarak yetişen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
H) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleri ile özel mülkiyette bulunan ve muhitin hususiyetlerine göre yetişmiş veya yetiştirilecek olan (…)(1) fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaççıklar;
İ) Sahipli arazideki aşılı ve aşısız zeytinliklerle, özel kanunu gereğince Devlet Ormanlarından tefrik edilmiş ve imar, ıslah ve temlik şartları yerine getirilmiş bulunan yabani zeytinlikler ile 9/7/1956 tarih ve 6777 sayılı Kanunda tasrih edilen yabani veya aşılanmış fıstıklık, sakızlık ve harnupluklar.
J) Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakteri taşımayan yerler,
K) Orman sınırları dışında olup, alan büyüklüğüne bakılmaksızın sahipli arazilerde, ekim ve dikim yolu ile yetiştirilen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler, orman sayılmaz.
Göğüs çapı nedir?
Dikili ağacın yerden itibaren 1.30 metredeki çapıdır.
Ardaklanma nedir?
Kayın emvalinde ilk safhada renk değişimi ve sonraki safhada şeritler halinde beyaz çürüklüğün meydana gelmesidir.
68. Orman Envanteri hangi bölümlerden oluşur?
a) Alan envanteri,
b) Yetişme ortamı envanteri,
c) Biyolojik çeşitlilik envanteri,
ç) Ağaç serveti ve artım envanteri,
d) Odun dışı orman ürünleri envanteri,
e) Ormanın ürün dışı fonksiyonlarının envanteri,
f) Sosyo-ekonomik durum envanteri,
g) Sağlık durumu envanteri.
69. Üretim dosyasına koyulacak ilk belge nedir?
Üretim belgesine koyulacak ilk belge damga emridir. Damga emrini işletme müdürü verir.
Ayrıca üretim dosyasına;
a) Dikili ağaç damga emri,
b) Dikili ağaç ölçü tutanağı veya yardımcı dikili ağaç tutanağı (beyan yapılan son sayfa),
c) Kesim sahası krokisi, ç) Kesim, sürütme ve taşımaya ait birim fiyat kararları,
d) Birim fiyat kararlarının ilanına dair yazı veya tutanak,
e) Çalışacak gerçek kişilerin köylü olduklarına dair nüfus kayıt bilgileri, büyükşehirlerde ise nüfusa kayıtlı oldukları yerin evveliyatı itibarıyla orman köyü olduğunu teyit eden belge, orman kalkındırma kooperatifi olması durumunda faal olduğuna dair belge,
f) Ağaç numaraları ve DKGH’ne göre dağıtım listesi,
g) Kesim, sürütme ve taşıma şartnameleri veya sözleşmeleri,
ğ) Üretim sürecindeki tehlike ve riskler hakkındaki uyarı ve kontrol listeleri, üretimde çalışacakların eğitim aldıklarına dair belge veya Halk Eğitimden alınacak eğitim belgesi alanların listesi,
h)Kesim sahası teslim-tesellüm tutanağı, ı) Yuvarlak odun ölçü tutanağı (beyan yapılan en son sahife),
i) Ölçü birimi ster olan ürünler için kesme/sürütme alındı tutanağı,
j) Kesme raporu,
k) Taşıma alındı tutanağı ve raporu (sürütme ve taşıma işleri için),
l) Kesim sahası muayene tutanağı,
m) Üretim işlerine ait her nevi diğer belgeler, alınan kararlar, kanuni haklara ait belgeler, varsa ihtilaf konuları vb. koyulur.
70. Endüstriyel odun neye denir?
Ormanlardan veya orman sayılmayan yerlerden elde edilen boylu ağaç, tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun, sırık, çubuk ve lif yonga ve benzeri odunlardır.
71. Endüstriyel odun çeşitleri nelerdir?
Tel direk, Tomruk, Maden direk, Sanayi odunu, Kabuksuz kağıtlık odun, Kabuklu kağıtlık odun, Sırık, Çubuk, Lif yonga odunu.
72. Orman ürünlerinin üretiminde hangi emvallere teşvik pirimi verilir?
Tel direği, Maden Direği, 5 m ve daha uzun tomruklara uygulanır.
73. Zati İhtiyaç hak sahibi olanlar orman kanununda hangi maddelerde belirtilmiştir?
Orman kanununun 31 ve 32. maddelerine göre zati ihtiyaç hak sahibi olanlar belirlenir.
74. Tomruk istihsalinde (üretiminde) kabuk hangi türlerde, neden soyulur?
75. Sürütme mesafesi nedir?
Bölmede kesilen ağacın, boylandıktan sonra maktadan (kesim alanından) rampaya kadar olan taşımasında kullanılacak yolların ortalama mesafesidir.
76. Sürütme hangi vasıtalar ile yapılmaktadır?
Havai hatlar, canlı hayvanlar veya traktörler, insan gücü, olukla kaydırma.
77. Taşıma mesafesi nedir?
Rampada mesahası(ölçüm) yapılan emvalin son depoya kadar taşınması esnasında kullanılacak yolun km cinsinden uzunluğudur.
78. Boylanmış metreküplü orman emvali nasıl ve neresinden ölçülür?
Metre ve kumpas yardımıyla ölçülür, Çap ortasından, boy tamamından ölçülür.
79. Ster nedir?
Düz zeminde eni ve boyu 1 metre, yüksekliği ise çökme payı ile birlikte 1,05 metre olarak istif edilmiş odun miktarı 1 ster olarak adlandırılmaktadır
80. Asli Orman emvali nedir?
Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna müteallik emvaldir.
Tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun lif-yonga odunu, sırık, çubuk, çıra, kök, yakacak odun ve benzerleri gibi.
81.Tali Orman Emvali nedir?
Asli orman emvali dışında kalan orman emvalidir. Reçine sığla yağı gibi balzami yağ ve katran, palamut, ıhlamur çiçeği, mantar, mazı kozalağı, orman ağacı tohumları, kabukları, meyveleri, çiçekleri, yaprakları, diğer orman bitkilerine ait yaprak, çiçek, kök, soğan, ur ve her çeşit orman örtüsü, toprağı ve benzerleri gibi.
82. Makta nedir?
Üretime konu bölme veyahut bölmeciktir.
83. Makta Teslim Tesellüm Tutanağı nedir, ne zaman düzenlenir?
Bölmenin üretim işini alanlara teslimi esnasında düzenlen belgedir. Üretim işi başlangıcında düzenlenir.
84. Makta muayene tutanağı nedir, ne zaman düzenlenir?
Bölmede Üretimin bitmesine müteakip işlerin şartname esaslarına uygun olarak yapılıp yapılmadığının tespiti için düzenlenen belgedir. Kesme raporu ve Taşıma raporlarından önce düzenlenir.
85. Dikili damga ekibi kimlerden oluşur?
İşletme şefi, Orman muhafaza memuru, Kumpascı, Baltacı, Numara veren birisi, Damgayı kullanmak içinbir kişi ve ekstra olarak karlı havalarda kürek kullanmak için bir işçi.
86. Damga ekibinde bulunması gereken malzemeler nelerdir?
Damga ekibinde, damga yapılacak şefliğin amenajman planı ile silvikültür uygulama planı ve haritaları, dikili ağaç damgası, dikili ağaç ölçü tutanağı ve yardımcı dikili ağaç tutanağı, çıkmaz boya ve yazı fırçası veya numaratör, hatasız şekilde ölçü yapan kumpas, meyil ölçer, şeritmetre, balta ve lüzumu halinde kürek ve kazma vb. bulunacaktır.
87. Mesaha nedir?
Orman ürünlerinin boylandıktan sonra boyutları ile kuturları “Orman Ürünleri Standardizasyonu” kitabında belirtildiği şekilde ölçülmesi ve ürünlerin kalın başına gerekli bilgi, işaretler (çap, boy, harf çekici, barkod, mamul damga vb.) silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmasıdır. Yuvarlak odun ölçü tutanağına kayıtları yazılır.
88. Odun dışı ürün deyince ne anlıyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Ormanlardan elde edilen odun dışındaki tüm bitkisel ürünler ile mantarları ifade eder. Endüstriyel odun üretimi esnasında açığa çıkan ağaç kabukları, kozalaklar, çalılar, yongalar, kökler, orman humusu ve örtüsü de aynı grupta yer alır.
Örnek; Fıstıkçamı, kestane, Akdeniz defnesi, menengiç, kekik, her çeşit mantar….
89. Mamül orman emvali neye denir?
İşlenmiş orman ürünlerine denir.
90. Gayrimamül orman emvali neye denir?
İşlenmemiş orman ürünlerine denir.
91. Orman köylüsü kimdir?
Sınırları içerisinde orman olan köyde ikamet eden kişilerdir.
92. Kübaj tablosu nedir ne için yapılır?
Üretimi gerçekleştirilen endüstriyel odunların ağaç türlerine ve çap-boy verilerine göre hacimlerini gösteren tablolardan oluşan kitapçıktır. Kübaj tablosu her şeflikte aynıdır.
93. Üretim işlerinde damga, kesme, sürütme, taşıma gibi işlerden hangi iş vahidi fiyat (birim fiyat) ile
yaptırılmaz?
Damga94. Üretim işlerinin dağıtılmasında, 6831 Sayılı Orman Kanununun hangi maddesinde belirtilen esaslara göre
hareket edilir?
Orman kanunun 40.Maddesine göre hareket edilir.
Madde 40 – (Değişik : 23/9/1983 - 2896/27 md.) (Değişik birinci fıkra: 19/4/2018-7139/13 md.)
Devlet ormanlarında yaptırılan ağaçlandırma, bakım, imar, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işleri; işyerinin ve işyerinde çalışacakların hangi mülki hudut ve orman teşkilatı hudutları içerisinde kaldığına bakılmaksızın, öncelikle işyerinde veya civarındaki orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve işyerindeki köylülere veya işyeri civarındaki orman işlerinde çalışan köylülere, işyerine olan mesafeleri ile iş güçleri dikkate alınarak yaptırılır. Ancak; ağaçlandırma faaliyetlerine ait arazi hazırlığı işlerinin makine gücü ile yapılmasının gerektiği hallerde bu fıkra hükümleri uygulanmaz.
Yapılacak işe yukarıda belirtilen kooperatiflerin ve köylülerin iş güçlerinin yeterli bulunmaması veya işe ehil olmamaları veya aşırı fiyat istemeleri veya işin dağıtımı veya yapılması ile ilgili konularda çözülmesi mümkün olmayan ihtilaflar çıkarmaları gibi hallerde, bu işler; işyerine civar olmayan orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine veya köylülere yaptırılabileceği gibi taahhüt yolu ile de yaptırılabilir.
95. Dikili satışta üretim(kesme, sürütme ve taşıma) süresi teslime müteakip azami kaç gündür?
Üretim (kesme, sürütme ve taşıma) için verilmiş olan süre saha teslim tarihinden itibaren 60-gündür (bu süre 60 günü geçemez).
96. Köylü pazar satışı yakacak odunları satışında aranan şartlar nelerdir?
a- Sınırları içinde Devlet Ormanı bulunan köy ve kasaba nüfusuna kayıtlı olmaları ve bu yerlerde ikamet etmeleri
b- Birim fiyat ( Vahidi fiyat ) usulü ile kendilerinin çalışmaları
c- Kesme ve taşıma işlerini vahidi fiyat kararı ve şartnamedeki sürelere ve esaslara uygun yapmaları
d- İdarenin tayin ettiği süre içinde istekte bulunmaları
97. KPS (Köylü Pazar Satışı) hakkı hangi ormanlardan verilir?
Baltalık ormanlarda
-Ağaçlandırma programına alınan bozuk baltalık ve bozuk koru sahalarında
- Bozuk baltalık vasfındaki orman enerji ormanı tesisi ve rehabilitasyon çalışmaları ile koruya tahvil şeklindeki imar ve ihya çalışması yapılan sahalarda
98. Orman ürünleri satış usul ve esasları hakkında bilgi veriniz.
-Açık arttırmalı satış
-Tahsisli satış
-Çeşitli kanuni haklar nedeni ile indirimli satış
99. Odun dışı orman ürünleri satışları 6831 sayılı Orman Kanununun hangi maddesi ile düzenlenmiştir?
37.Madde
100. Hangi orman suçları genel ve özel af kapsamına alınmaz?
Ormanları yakmak, ormanları yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel af ve özel af kapsamına alınmazlar. Anayasa Madde 169/3
101. Toprak oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?
Anakayalar ve özellikleri, zaman, iklim, arazi şekli, toprakta barınan canlılar